idiotiske priče - idiotizmi

Zašto naši poljoprivrednici moraju biti seljačine?

Našminkana i napirlitana voditeljka na televiziji čita vesti:
"Ove godine SELJACI su posejali više pšenice ali je žetva bio loša. Stoga su SELJACI nezadovoljni otkupnim cenama pšenice. SELJACI kažu da bi ona morala biti veća. SELJACI tvrde da podsticajne mere Vlade Srbije nisu dovoljne. SELJACI kažu da se ne isplati baviti poljoprivredom. SELJACI ovo, SELJACI ono..."
Kako bi bilo da umesto SELJACI koristiš reč POLJOPRIVREDNICI, kozo glupa i nepismena?! Ili još bolje u ovom slučaju, da kažeš ratari.
Znaš li ti šta uopšte u ovoj zemlji znači kada nekoga nazoveš seljakom? Buzdovan , strvina, sirovina, kozojebac i tome slično!
Da li je toliko teško da umesto naziva seljak upotrebiš poljoprivrednik? Čak je i reč poljoprivrednik nedovoljno tačna jer imaš ratare, stočare, voćare, povrtlare, pčelare, vinogradare a postoji još mnogo specifičnih oblasti poljoprivrede.
A ti se uhvatila za seljaka.
Nije seljak onaj koji živi od poljoprivrede, seljak je stanovnik sela. To što živi na selu ne znači da taj čovek mora biti i poljoprivrednik. Može se na selu baviti i drugim stvarima, biti mlinar, kovač, šumar, poštar, vozač, učitelj, policajac i ko zna šta sve još.
Možda poljoprivrednike nazivaju seljacima (jer su uvek u dronjcima) zbog bede u kojoj žive? E to bi već imalo smisla. Dok u Evropi poljoprivrednici dobijaju silne subvencije koje im garantuju dobru zaradu za sve što uzgajaju, ovi naši su dospli do prosjačkog štapa. Moraju sami, kako znaju, da se snalaze za novac da bi proizveli a onda kada dođe vreme da prodaju, sačekaju ih fini knacelarijski ljudi i za sebe otmu većinu plena. Tako je stalno jer kako mogu oni koji celog dana crnče na njivama protiv organizovane pljačke od strane države. Nakon toga, ako se nešto bune, država kaže SELJACI NEŠTO HOĆE, a ko će da sluša glupe seljake jer da nisu glupi ne bi bili seljaci. Dok se ustvari radi o poljorovrednicima. Nečim mora da se pokrije debela pljačka a fora sa seljacima koji su jako glupi uvek prolazi.
Da ne spominjemo fine dame kojima i seljak i poljoprivrednik pomalo gadan jer se ne zna šta one više ne vole: selo ili njivu? Stoga im je i seljak i poljoprivrednik jednako odvratan, što će reći isto je to. Radije vole da dišu sveto zagađenje u gradovima nego da se okruže zdravim zelenilom sela. Po njima je to samo za žene poljoprivrednika: SELJANKE!
P.S: Na kraju, možda poljoprivrednici i jesu zaslužili da ih nazovu seljačinama jer umesto što proizvode hranu, lepo mogu da muljaju i vrše neke prevare kao sav normalan svet u ovoj zemlji. Stvarno SELJAČKI sa njihove strane!


poljoprivrednici