idiotiske priče - idiotizmi

Prevarantske IT škole

Nemaš novac, nemaš posao, nemaš struku, pa kud ćeš gore?
Postoji i gore: da nasedneš na reklame tzv. „IT škola“ koje ti obećaju i dobar posao i dobru zaradu. Potrebno je samo da odvojiš koju hiljadu evra i upišeš se kod njih na kurs i obuku a oni kažu da će ti posle toga, za samo par meseci, cvetati ruže. Postaneš programer, zezaš se malo sa kodovima i programskim jezicima, koji su kako je, inače, poznato vrlo lagana materija, i onda si glavna faca. Moći ćeš da nađeš posao kad hoćeš i gde hoćeš, da biraš koliku platu hoćeš, pod svim tvojim uslovima za rad! ...Sve to ali samo ako si idiot da im uplatiš pare (koje bi kao čovek bez struke i posla morao odnekle pozajmiti) i uvališ se u još veću bedu!
Dovoljno je pogledati samo jedan konkurs za programera, da shvatiš da ti pored višegodišnjeg iskustva, korišćenja svih najnovijih tehnologija programiranja, parlanja stranih jezika, entuzijazma i genijalnosti, samo što još ne traže sve zdrave zube u glavi i da te majka začela nevina. Uz to, poznato je da zbog sve većeg broja IT stručnjaka, cene rada programera svake godine opadaju a dodatno još, TI ZNAŠ DA JE OVO SRBIJA!
Ovde bi Ajnšatajna i Teslu plaćali jedva 500 – 600 evra, mesečno, naravno na crno.
IT škole i akademije tvrde da za tren oka od tebe mogu napraviti stručnjaka (čak ako si u školi iz matematike jedva vukao dvojku) dok se zna da je postati dobar programer isto tako teško kao postati dobar kardio hirurg.
Biti hirurg je čak i još lakše jer se kod njih u struci nešto usavrši i promeni posle deset godina, dok se u oblasti IT sektora menja svakoga dana. Uz to da katastrofa bude još veća, ne postoji programer koji može za sebe tvrditi da zna baš sve o programiranju jer je to nemoguće. Samo nadmeni hvaldžija i folirant može tvrditi za sebe da je on taj ali jedino je sigurno da on laže. Pošten programer to za sebe nikada neće reći ma koliko da je iskusan.
Ni poslodavci ne cene sertifikate koje izdaju IT škole, čak te smatraju glupim kada nasedneš na jeftinu propagandu a glupi zaposleni im sigurno ne trebaju.
Ne želimo nikoga da odgovarmo od izbora programiranja kao struke (jer ako to nije zanat budućnosti šta drugo može da bude) ali brzinski se programerom ne postaje! Prošle godine, čak 92 posto američkih programera je izjavilo da smatra sebe samoukim a ti znaš kako oni dobre škole tamo imaju ( uz to oni su i osmislili većinu tehnika programiranja ). Učili su sami preko interneta, foruma, tutorijala, skripta i knjiga. Zbog toga, i ti treba da se samostalno potrudiš i utvrdiš da li si za tu materiju ili nisi. To će da te spasi od prevare i uštedeti ti novac sa kojim očigledno ne stojiš dobro.
P.S. Čak i ako misliš da na IT kursu možeš nešta da smuvaš, uzalud ti je, jer tamo mogu samo da dođu naivni luzeri i luzerke BEZ POSLA!

it škole - idiotizmi